Alivancă moldovenească

  • Ingrediente

  • mălai 250 g

  • făină de grâu 100 g
  • lapte bătut 1000 ml

  • zahar 250 g

  • brânză de vaci 400 g (sau 200g brânză de vaci + 200g brânză de oaie)

  • ouă 4 buc

  • zahăr vanilat 2 plicuri

  • praf de copt 1 plic

  • sare

    Alivanca 2
  • Mod de preparare

    Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu o lingură de lemn cu un praf de sare, apoi cu praful de copt. După care într-un bol mare, se bat albuşurile cu mixerul sau cu telul, până când devin pastă şi se toarnă zahărul pentru a se amesteca cu spuma formată. Se adaugă în bol galbenuşurile şi se amestecă aproximativ un minut, după aceea, introducem iaurtul, brânza, zahărul vanilat şi se amestecă bine, până cnd compoziţia devine o cremă delicioasă. Se introduce în bol mălaiul şi făina de grâu şi se amestecă bine cu telul sau cu o lingură de lemn, până se omogenizează bine. Compoziţia nu trebuie să fie nici prea vâscoasă nici prea fluidă, astfel încât să curgă uşor din lingură.

  • În tavă se pune o hârtie de copt şi se unge bine cu ulei, după care se pune compoziţia.
  • Coacerea se face la foc potrivit 180 – 200 grade (3,5 la cuptorul meu), aproximativ 50 – 60 minute. Înainte de a pune tava în cuptor trebuie încălzit.

  • Se scoate din cuptor prajitura ţărănească (alivanca), se lasă câteva minute şi se recomandă a se servi caldă.
  • POFTĂ BUNĂ!

Leave a comment